Doprava ZDARMA po ČR při objednávce nad 1999kč!! Expedice balíků probíhá každý den. Zboží které je skladem odesíláme ihned po zaplacení nebo na dobírku.

Víte, co to jsou Waldorfské hračky?

Víte, co to jsou Waldorfské hračky?

 

            Waldorfské hračky jsou u nás doma jedny z nejoblíbenějších a troufám si říct, že většina z vás něco takového doma má taky, jen netuší, že to patří do Waldorfu.

            Waldorfské hračky jsou přírodní, ekologické a celkově se snaží být v souladu s přírodou. Odráží potřeby dětí a vychází ze znalostí vývojové psychologie, takže se opravdu nejedná jen tak o „nějaké hračky“.

            Samotná Waldorfská pedagogika je hodně specifická a klade velký důraz na představivost, kreativitu, rozvoj fantazie, pohybové schopnosti, oslavu různých tradic a festivalů. A všechno to zrcadlí i hračky. Ono ani označení Waldorfské hračky neexistuje, ale podle mě pro pochopení je to daleko srozumitelnější.

            Waldorfská pedagogika se mimo jiné zaměřuje na umělecké činnosti. U dětí se podporuje „pretend play“. Pretend play, což je v podstatě hra na něco. Dítě napodobuje dospělé třeba krájením dřevěného ovoce, hraje si u dřevěného ponku, hraje si s hračkami, které napodobují reálné předměty. Velký význam Waldorfských hraček není jenom ve vztahu k přírodě, ale také upevnění vztahu ke světu obecně. Jelikož se jimi děti učí poznávat svět, poznávat koloběh života, přírody, tradice a mnoho dalšího.

            Waldorf také u dětí podporuje otevřenou hru. Ta jde jednoduše vysvětlit tak, že hra nemá jasný začátek ani konec. Pokaždé si dítě se stejnou hračkou může hrát naprosto odlišně. Hračky jsou typu open ended toys (hračky s otevřeným koncem). Panáčci nemají jasně daný tvar, nemají obličeje, které by zrcadlily emoce (dítě si tak může představovat cokoliv). Jednoduchým příkladem je duha, která může pro dítě představovat, duhu, most, silnici, horu nebo z ní postaví kuličkovou dráhu.

           

Pro představu, co ještě dalšího patří do Waldorfu:

  • Narozeninový kruh nebo spirála - dětem tím můžete připravit narozeninovou dekoraci, přiblížit roční období, svátek tradice (moc krásná pomůcka, jak dětem konkretizovat složitější téma)
  • Šátky - ty jde využít k otevřené hře (postavit dětem malé světy), k pohybovým aktivitám, pro malé děti je příjemné zkoumání materiálů. Ve Waldorfské pedagogice mají velké zastoupení.
  • Stavební kostky – to je typ Waldorfské hračky, kterou má doma snad každý a krásně znázorňuje variabilitu a možnosti jakou takové hračky mají (pokaždé můžete postavit něco jiného, kombinovat s tím co máte zrovna po ruce)
  • Dřevěná zvířátka – nejsou nijak realistická, ale jsou kouzelná rukodělnou prací a v dětech pěstují lásku k řemeslu
  • Waldorfské panenky - ty jsou převážně látkové a opět si zakládají na tom, aby v dětech vzbuzovaly představivost
  • Dřevěné domečky, stromy, vesničky
  • Balanční houpačky, skluzavky, prkna

 

            Hraní s takovými hračkami u dětí rozvíjí představivost, kreativitu,trpělivost, vlastní řešení problému, socializační schopnosti, poznávaní fyzikálních zákonů a mnoho dalšího.

 

Přeji mnoho zábavy!